Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket! 2. rész

Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket!

Bár igaz, hogy rohamosan közeleg a tavasz, a jól ismert, friss és hazai gyümölcsökre még jó pár hónapot várni kell. Sokan azonban, és ez így is van jól, képtelenek vagyunk hónapokon át nélkülözni finom, egészséges, és tápláló gyümölcsöket. Az áruházak és zöldségesek polcain azonban ezekben a hónapokba többnyire csak méregdrága és import termékekkel találkozhatunk, vagy marad a a konzerv. Előbbieknél azonban már nem is sokkal drágábban beszerezhetünk pár igazán különleges egzotikus gyümölcsöt. Tény, hogy ezeket nem lehet minden sarki közértben kapni, de egy kis utánajárással távolról sem elérhetetlenek.

Karambola, azaz csillaggyümölcs

Ez egy roppant nehezen termeszthető, a legkisebb hidegre is károsodó növény, így nem is fogyasztják tömegesen. Népszerűségnek oka nem is ízében, sokkal inkább megjelenésében keresendő. Koktélok, elegáns desszertek gyakori dísze lehet, hisz szeletelve tökéletes ötágú csillagot formáz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, rostokat és kalciumot, így nem csak szemünket gyönyörködteti, de egészségünknek is javára válhat.



Kumquat vagy koktélnarancs

Ezekkel az apróbb citrusokkal leginkább a kertészetekben szoktunk találkozni, azonban a konyhában is megállják helyüket. Egészen vékony héjukkal együtt fogyasztva egyszerre kesernyés és édeskés ízük egészen különleges. Bár alig 2-3 centi átmérőjűek mégis annyi C-vitamin tartalmaznak mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztásuk roppant egészséges. Túrós desszertekbe szelve, vagy önmagában fogyasztva is kiváló!



Papaya

A papaya névről már sokaknak ismerős lehet, azonban fogyasztása idehaza nem túl elterjedt. A gyümölcs brazil eredetű, ott még magját is felhasználják – fűszerként. Fogyasztása azonban mégis inkább húsa miatt ajánlott, ami különlegesen ötvözi a sárgabarack és a dinnye ízvilágát. A papaya fogyasztása savcsökkentő hatása miatt gyomorbántalmakkal küzdőknek és a savas ételekre érzékenyeknek ajánlott. Emellett rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz.

Passiógyümölcs

Az egyszerre savanykás és édes passiógyümölcs eredetileg szintén Dél Amerikából származik, legegyszerűbben félbevágva és kanalazva fogyasztható. Sokaknak túlságosan fanyar az íze, de egy kis cukor, vagy még inkább méz hozzáadásával igazán üdítő desszert válhat belőle. Különleges gyümölcssalátákhoz, tortakrémekhez remekül használható.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek