Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

7 egészséges étel, amit nem fogyasztunk eleget

Nem újdonság, hogy egyes ételek komoly mértékben tudnak hozzájárulni egészségünk megőrzéséhez, annak visszaszerzéséhez. Mi is számos ilyenről beszámoltunk már, most azonban azokat szedjük össze melyek bár kimondottan jót tesznek nekünk, mégsem fogyasztjuk őket rendszeresen, vagy teljesen elhanyagoljuk a konyhában.

Passiógyümölcs

Erről az egzotikus kis gyümölcsről nemrég beszámoltunk már, azonban most ismét kiemeljük, hiszen rengeteg az egészséges emésztést elősegítő elemi rostot és antioxidánst tartalmaz. Magas C- és E-vitamintartalma mellett a vér magas koleszterinszintje ellen is nagyszerű segítséget nyújt.

Algák

A tengeri algáknak számos fajtája van, ezek közül egyik a spirulina, mely számos egészséges alapanyagokat tartó bolt polcán megtalálható. A por és tabletta formában is elérhető készítmény erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Szegfűszeg

A szegfűszeget már évszázadokkal ezelőtt is a kellemetlen szájszag elűzésére használták a távol-keleten, azonban ma ennél sokkal többet tehet értünk. Ez az egyik legnagyobb mennyiségben antioxidánst tartalmazó fűszerünk, azonban ha csak pár szemet egészben szórunk az ételbe és azt hosszan főzzük, az értékes anyagok többségét elveszíthetjük.

Zab

A zab és a belőle készült zabkása rendkívül sok rostot tartalmaz, melyeknek többek közt vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van. Ha korábban rossz tapasztalataink is voltak az étellel, érdemes újra kipróbálni és reggeli gabonapelyhünket, gyümölcsökkel felturbózva remek reggelit készíthetünk belőle.

Lenmag

Egy teáskanálnyi őrölt lenmagot joghurtunkba keverve komolyan csökkenthetjük egyes daganatok, elsősorban a mellrák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fahéj

A fahéj legfontosabb tulajdonsága, hogy segít stabilizálni a szervezet vércukor szintjét, így nyújtva komoly segítséget a diabéteszben szenvedőknek. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, aminek hála még az oly veszélyes kórokozókkal is eredményesen veszi fel a harcot, mint az e-coli baktérium.

Mángold

Ebben a salátaként is egyszerűen elkészíthető levélzöldségben rengeteg lutein és egyéb a daganatok megelőzésében fontos anyag található. Előbbi antioxidáns hatása mellett az öregkori látásgyengülés ellen is segítséget nyújt


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket!

Bár igaz, hogy rohamosan közeleg a tavasz, a jól ismert, friss és hazai gyümölcsökre még jó pár hónapot várni kell. Sokan azonban, és ez így is van jól, képtelenek vagyunk hónapokon át nélkülözni finom, egészséges, és tápláló gyümölcsöket. Az áruházak és zöldségesek polcain azonban ezekben a hónapokba többnyire csak méregdrága és import termékekkel találkozhatunk, vagy marad a a konzerv. Előbbieknél azonban már nem is sokkal drágábban beszerezhetünk pár igazán különleges egzotikus gyümölcsöt. Tény, hogy ezeket nem lehet minden sarki közértben kapni, de egy kis utánajárással távolról sem elérhetetlenek.

Karambola, azaz csillaggyümölcs

Ez egy roppant nehezen termeszthető, a legkisebb hidegre is károsodó növény, így nem is fogyasztják tömegesen. Népszerűségnek oka nem is ízében, sokkal inkább megjelenésében keresendő. Koktélok, elegáns desszertek gyakori dísze lehet, hisz szeletelve tökéletes ötágú csillagot formáz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, rostokat és kalciumot, így nem csak szemünket gyönyörködteti, de egészségünknek is javára válhat.



Kumquat vagy koktélnarancs

Ezekkel az apróbb citrusokkal leginkább a kertészetekben szoktunk találkozni, azonban a konyhában is megállják helyüket. Egészen vékony héjukkal együtt fogyasztva egyszerre kesernyés és édeskés ízük egészen különleges. Bár alig 2-3 centi átmérőjűek mégis annyi C-vitamin tartalmaznak mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztásuk roppant egészséges. Túrós desszertekbe szelve, vagy önmagában fogyasztva is kiváló!



Papaya

A papaya névről már sokaknak ismerős lehet, azonban fogyasztása idehaza nem túl elterjedt. A gyümölcs brazil eredetű, ott még magját is felhasználják – fűszerként. Fogyasztása azonban mégis inkább húsa miatt ajánlott, ami különlegesen ötvözi a sárgabarack és a dinnye ízvilágát. A papaya fogyasztása savcsökkentő hatása miatt gyomorbántalmakkal küzdőknek és a savas ételekre érzékenyeknek ajánlott. Emellett rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz.

Passiógyümölcs

Az egyszerre savanykás és édes passiógyümölcs eredetileg szintén Dél Amerikából származik, legegyszerűbben félbevágva és kanalazva fogyasztható. Sokaknak túlságosan fanyar az íze, de egy kis cukor, vagy még inkább méz hozzáadásával igazán üdítő desszert válhat belőle. Különleges gyümölcssalátákhoz, tortakrémekhez remekül használható.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek