Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek